Magnijs un kālijs

(53)
  • -70%
JONAX Nervo Max tabletes, 30 gab.
  • -50%
ELITE Magnesium B6 Premium tabletes, 60 gab.
  • -35%
MOBILITY kapsulas, 30 gab.
Jūs apskatījāt 13 no 53 produktiem

Magnijs un kālijs. Būtiskas lietas, kas par tiem jāzina

Dažādi uztura bagātinātāji ir kļuvuši par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, jo steidzīgajā ikdienas ritmā ne vienmēr uzņemam sabalansētu uzturu, kas ir viens no stūrakmeņiem pareizai organisma funkcionēšanai. Kālijs un magnijs ir minerālvielas, kurām ikdienā nepievēršam īpašu uzmanību, bet tiem ir būtiska nozīme organisma darbībā.

Lai arī lielu daļu organismam nepieciešamo elementu un vitamīnu varam uzņemt ar pārtiku, tas mēdz būt izaicinoši, tāpēc pēc veiktām pārbaudēm un konsultācijas ar ģimenes ārstu uztura bagātināji var būt efektīvs organisma atbalsts. Mēness aptiekas internetveikals piedāvā uztura bagātinātājus plašā klāstā par īpaši izdevīgām cenām.

MAGNIJS

Magnijs nodrošina kaula šūnu veidošanos organismā, padarot kaulus stiprākus un pasargājot tos no masas zuduma. Šī minerālviela palīdz cīnīties ar dažādiem iekaisumiem un uzturēt labo holesterīnu nepieciešamajā līmenī.

Vēl viens būtisks process, kurā piedalās magnija citrāts, ir sirds darbība. Šī minerālviela nodrošina regulāru sirds ritmu, palīdzot asinīm no sirds un uz to plūst efektīvi. Zinātnieki apstiprina, ka magnijs uztur asinsvadus veselus, lai tie nesašaurinātos, un mazina insulta un infarkta risku, kā arī nodrošina pareizu insulīna darbību, mazinot diabēta risku.

Ar ko riskējam, ja magnijs ir zemā līmenī?

Laika gaitā zems magnija līmenis var veicināt dažādas veselības problēmas, tostarp 2. tipa diabētu, augstu asinsspiedienu un migrēnu. Īpaša uzmanība šīs minerālvielas līmenim organismā ir jāpievērš cilvēkiem gados, tiem, kam ir 2. tipa diabēts vai gremošanas problēmas. Magnijs pasargā no osteoporozes, sirds slimību un artrīta riska.

Kādos produktos atrodams magnijs?

Ar magniju bagātīgi produkti ir sēklas un rieksti. Apēdot sauju mandeļu vai Indijas riekstu, organisms tiks nodrošināts ar 80 miligramiem magnija. Laba izvēle ir ķirbju sēklas, pekanrieksti, saulespuķu sēklas, zemesrieksti un linsēklas. Magnijs tikpat bagātīgi ir pilngraudu produkti, avokado, dažādi zaļumi un zaļie dārzeņi, sojas produkti un pupiņas.

Kāds magnija daudzums nepieciešams?

Pieaugušai sievietei dienā nepieciešami aptuveni 310 miligrami magnijs, pēc 30 gadu vecuma apjoms jāpalielina līdz 320 miligramiem. Grūtniecēm papildus nepieciešami vēl 40 miligrami. Vīriešiem līdz 30 gadu vecumam dienā nepieciešami 400 miligrami, vecākiem – 420 miligrami magnijs. Bērniem atkarībā no vecuma un dzimuma nepieciešami no 30 līdz 410 miligramiem magnijs B6.

Vai magniju var uzņemt par daudz?

Ja cilvēks ir vesels, nieres izvada visu lieko magniju, kas tiek uzņemts ar pārtiku. Taču pārāk lielā daudzumā magnijs var izraisīt krampjus vai sliktu dūšu. Šāda situācija iespējama, nepareizi izvēloties uztura bagātināju, tāpēc vienmēr par to ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu.

KĀLIJS

Savukārt kālijs ir “atbildīgs” par šūnu enerģiju, nodrošinot to spēju būt aktīvām, kas ir svarīgi nervu un sirds darbībai. Arī kālijs, tāpat kā magnijs, var palēnināt kaulu masas zudumu, kas ir īpaši svarīgi, cilvēkam novecojot, kad dabiski kaulu masa samazinās.

Trešā funkcija, ko veic kālijs, ir urīna atbrīvošana no skābes, novēršot nierakmeņus. Šī minerālviela, līdzīgi kā magnijs, nodrošina asinsvadu darbību – mazina asinsvadu sieniņu sasprindzinājumu, novēršot insulta un sirds slimību risku.

Ar ko riskējam, ja kālijs ir zemā līmenī?

Ja kālija līmenis nav līdzsvarā, var rasties vairākas problēmas, piemēram, hiperkaliēmija un hipokaliēmija, muskuļu krampji, pazemināts asinsspiediens un sirds ritma izmaiņas. Kālijs nodrošina muskuļu un sirds pareizu darbību. Samazināts kālija daudzums var būt cilvēkiem, kas lieto noteikta tipa medikamentus, strādā fiziski smagu darbu, sportistiem un cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem, kā arī tiem, kas regulāri smēķē un lietot alkoholu.

Kādos produktos atrodams kālijs?

Kālijs uzņemams, ēdot banānus, avokado, zemesriekstus, mandeles, pekanriekstus un valriekstus, citrusus, dažādus lapu dārzeņus, pienu un kartupeļus. Būtiski atcerēties, ka tādi gatavošanas veidi kā vārīšana vai cita veida termiskā apstrāde samazina kālija daudzumu produktā.

Kāds kālija daudzums nepieciešams?

Kālija apjoms ir krietni lielāks kā magnijam – pieaugušajam dienā nepieciešami aptuveni 4700 miligrami. Grūtniecēm uzņemtā kālija daudzums nemainās, bet sievietēm, kas zīda, kālijs nepieciešams mazliet vairāk – 51000 miligrami dienā. Bērniem atkarībā no vecuma nepieciešami no 400 līdz 470 miligramiem.

Vai kāliju var uzņemt par daudz?

Kālijs ar uzturu nav uzņemams par daudz, savukārt kā uztura bagātinātāju to var lietot, tikai konsultējoties ar ģimenes ārstu, jo lielos daudzumos tas var būt bīstams. Ja kālijs ilgstoši ir uzņemts par daudz, var rasties muskuļu vājums, neregulāra sirds darbība, apjukums, tirpšanas sajūta un zems asinsspiediens.

FAQ

1.                  Kādam nolūkam lietojams magnijs?

Magnijs ir minerālviela, kas nodrošina pareizu organisma darbību. Tas ir iesaistīts simtiem dažādos procesos, būtiski atbalstot muskuļu un nervu sistēmu, kā arī nodrošinot stiprus kaulus, veselu sirdi un pareizu cukura līmeni asinīs. Magnijs ir viens no tiem elementiem, kas “atbild” arī par pietiekamu enerģijas līmeni.

2.                  Kāda ir kālija nozīme?

Šī minerālviela nodrošina pareizu šūnu darbību, atbalstot tādus dzīvībai būtiskus procesus kā muskuļu saraušanās un atslābināšanās un sirds darbība. Kālijs palīdz regulēt asinsspiedienu. Organisms lielu daļu šīs nepieciešamās minerālvielas var uzņemt ar tādiem produktiem kā aprikozes, lēcas, kartupeļi, apelsīni, vistas gaļa un baltās pupiņas.

3.                  Kā noteikt, ka magnijs un kālijs organismā ir pietakami?

Abas minerālvielas var noteikt asins analīzēs. Tās var veikt, gan lūdzot norīkojumu ģimenes ārstam, gan par savu naudu.  Analīzes tiek veiktas, paņemot asinsparaugu no vēnas, un atbildes iespējams saņemt vidēji 24 stundu laikā. Analīžu atbildes dokumentā būs izlasāmi rādītāji, to atbilstība normai un normas robežas. 

category
Menessaptieka/Visas preces/Vitamīni un minerālvielas/Vitamīni/Magnijs un kālijs