Kalcijs

(22)
  • -35%
OSTEONORM Forte 700 tabletes, 100 gab.
  • -35%
CALCIA SITRAATTI tabletes, 160 gab.
  • -35%
CALCIA 800 Plus tabletes, 140 gab.
  • -35%
WELLKID Calcium šķidrums, 150 ml
Jūs apskatījāt 13 no 22 produktiem

Vai kalcijs ir tikai kaulu veselībai?

Kalcijs ir minerālviela, kas visbiežāk asociējas ar kaulu un zobu veselību, taču tam ir arī daudzas citas būtiskas lomas, piemēram, tas palīdz uzturēt pareizu sirds ritma un muskuļu darbību. Kalcijs ir viens no visvairāk pārdotajiem uztura bagātinātājiem Eiropā.

Kalciju iespējams uzņemt tablešu, košļājamu tablešu, pulvera un šķidruma veidā, atrodot sev visērtāko un piemērotāko lietošanas formu. Mēness aptiekas internetveikals piedāvā plašu klāstu ar produktiem par izdevīgām cenām.

Ieguvumi veselībai, lietojot kalciju

Kā jau zinām, kalcijs ir ļoti svarīgs kaulu veselībai, bet – kā tieši? Kauli nepārtraukti noārdās un atjaunojas. Līdz 30 gadu vecumam kaulu veidošanās ātrums ir lielāks nekā to noārdīšanās ātrums. Pēc 30 gadu vecuma šie rādītāji mainās. Šī minerālviela palīdz kauliem augt un uztur to stiprumu. Kalcija tabletes visbiežāk lieto osteoporozes – vāju un trauslu kaulu – novēršanai.

Osteoporoze rodas tad, ja ir disbalanss starp kaulu veidošanos un sadalīšanos. Lai samazinātu risku saslimt ar osteoporozi, jācenšas līdz 30 gadu vecumam izveidot pēc iespējas stiprākus un blīvākus kaulus. Viens no veidiem, kā novērst kaulu blīvuma zudumu pēc 30 gadu vecuma, ir kalcijs pietiekamā daudzumā.

Kalcija citrāts ir skābi neitralizējoša viela, tāpēc to izmanto arī augsta magnija, fosfora un kālija līmeņa kontrolei. Ir pētījumi, kas apliecina, ka kalcijs var būtiski mazināt PMS simptomus un novērst augstu asinsspiedienu. Minerālviela palīdz asinsvadiem sarauties un atslābināties, tādējādi nodrošinot veselīgu asinsspiedienu.

Neskatoties uz to, ka 99 procenti kalcijs atrodas kaulos un zobos un tikai 1 procents asinīs un mīkstajos audos, tas ir viens no būtiskākajiem elementiem, kas nodrošina pareizu šūnu darbību, nodrošinot signālu apmaiņu starp tām, bet no šūnām taču sastāv viss ķermenis. Kalcija citrāts uztur nervu un muskuļu funkcijas, samazina nierakmeņu risku un regulē hormonu balansu. Dažu pētījumu dati liecina, ka kalcijs kopā ar stabilu D vitamīna līmeni var mazināt risku vairākiem vēža veidiem,  piemēram, krūts vēzim.

Kā organisms uzņem kalciju?

Kalcijs netiek saražots organismā – to cilvēks ikdienā uzņem ar pārtiku, vai palīgos nāk kalcija tabletes. Ārsti iesaka vismaz pusi kalcija uzņemt ar pārtiku, tāpēc, lietojot kalcija tabletes, vienmēr vajag piedomāt par produktiem, kas bagātīgi ar kalciju.

Kalcijs visvairāk sastopams tādos piena produktos kā piens, jogurts un siers. No piena produktiem kalcijs arī organismā uzsūcas vislabāk. Vēl viens labs minerālvielas avots ir grauzdētas sojas pupiņas, kas būs lieliska izvēle vegānā dzīvesveida piekritējiem.

Sarakstu papildina arī dažādi zaļie lapu dārzeņi, piemēram, lapu kāposti un spināti. Tāpat kalcijs ir arī apelsīnu sulā, graudaugu produktos un lasī, kas ir piena produktiem līdzvērtīgs kalcija avots. Kalcijs pietiekamā apjomā ir arī vīģēs, pupiņās un papaijās.

Jauniem cilvēkiem kalcijs uzkrājas kaulos, bet ar vecumu šī spēja zūd. Sasniedzot briedumu, kauli sasniedz maksimālo blīvumu – ir maksimāli piepildīti ar kalciju. Visu turpmāko dzīvi kauli izmanto uzkrāto kalciju, tāpēc, lai kauli nenovājinātos, kalcijs ir jāuzņem ar pārtiku vai uztura bagātinātājiem nepārtraukti.

Kalcijs organismā tiek samazināts, ja lielos apjomos un regulāri tiek dzertas gāzētas limonādes vai piekopta kāda strikta veida diēta, ir arī medikamenti un slimības, kuru rezultātā samazinās kalcijs, kā arī smēķēšana un alkohols negatīvi ietekmē šīs minerālvielas daudzumu.

Kāpēc kalcijs bērniem ir tik svarīgs?

Spēcīgu kaulu pamats pieaugušā vecumā meklējams bērnībā un pusaudžu gados, tāpēc kalcijs bērniem ir ļoti svarīgs, jo tieši tas nodrošina veselu kaulu veidošanos. Bērni, kuri saņēmuši pietiekami daudz kalcija, pieaugušo dzīvi sāk ar stipriem kauliem. Tas pasargā viņus no kaulu masas zuduma vēlāk dzīvē.

Maziem bērniem un zīdaiņiem ir nepieciešams kalcijs kopā ar D vitamīnu. Šajā vecuma posmā visbiežāk kalcijs tiek pietiekami nodrošināts ar mammas pienu vai piena maisījumu. Tas novērš tādu slimību kā rahīts, kas mīkstina kaulus un izraisa kājas izliekumu, aizkavē augšanu un dažkārt rada sāpes vai vājumu muskuļos.

Otrs vecuma posms, kad kalcijs visvairāk vajadzīgs, ir laiks no 9 līdz 18 gadiem, kad arī ir jāpievērš īpaša uzmanība, vai bērns pietiekami uzņem kalciju, jo šajā posmā veidojas un nostiprinās spēcīgi kauli visai tālākajai dzīvei.

Lai veidotu stiprus kaulus bērnībā, ir jāuzņem ne tikai kalcijs pietiekamā daudzumā, bet arī ir jāpiekopj regulāras fiziskas aktivitātes. Pētījumi rāda, ka tādas regulāras aktivitātes kā skriešana, iešana, lēkšana, futbols vai basketbols būtiski uzlabo kaulu veselību.

FAQ

1.               Kam nepieciešams kalcijs?

Lai gan kalcijs ir nozīmīgs visiem, īpaši uzmanība kalcija līmenim ir jāpievērš vegāniem; tiem, kam ir laktozes nepanesība un kas uzturā lieto ļoti daudz olbaltumvielu; ja ir trausli kauli vai gremošanas trakta slimības; kā arī grūtniecēm un cilvēkiem gados. Veselības eksperti apgalvo, ka lielākā daļa cilvēku ikdienā neuzņem pietiekamu daudzumu kalcija.

2.               Kā vegāni var uzņemt kalciju?

Lai gan piena produkti ir visizplatītākais šīs minerālvielas avots, kalcijs sastopams arī daudzos vegāniem piemērotos produktos – žāvētās vīģēs, kas var būt papildinājums jebkuram desertam, lapu kāpostos, dažādos sojas pupiņu produktos (tofu, piens, mērces utt.), brokoļos un apelsīnu sulā, kā arī dažādās sēklās, piemēram, 2 ēdamkarotes čia sēklu satur 15 procentus no kalcija ieteicamās diennakts devas.

3.               Cik daudz kalcijs nepieciešams?

Nepieciešamais kalcija apjoms atkarīgs no vecuma un dzimuma. Bērniem vecumā no 1 līdz 3 gadiem nepieciešams ap 700 mg kalcijs, no 4 līdz 8 gadiem – 1000 mg, no 9 līdz 18 gadiem – 1300 mg, pēc tam vecuma posmā no 19 līdz 50 gadiem apjoms abiem dzimumiem ir 1000 mg, bet pēc 50 gadu vecuma sievietēm nepieciešami 1200 mg, bet vīriešiem šis daudzums jānodrošina no 70 gadiem. 

category
Menessaptieka/Visas preces/Vitamīni un minerālvielas/Vitamīni/Kalcijs